Mijn favoriete collega heeft mij verraden voor loonsverhoging


De auteur voelt van haar

De schrijfster voelt zich verraden door haar ‘werkvrouw’.
Namthip Muanthongthae/Getty Images

Ik had een dagelijks ritueel met mijn collega waarbij we eigenlijk alles met elkaar deelden.

Ze gebruikte deze informatie om loonsverhoging te krijgen en ik had het gevoel dat ze mijn vertrouwen beschaamde.

Na mijn ervaring met mijn collega op het werk stel ik nu grenzen met mijn collega’s.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een redacteur.

‘Ik denk dat ik ga scheiden’, zei ik tijdens de lunchpauze tegen mijn collega, die steeds meer mijn ‘werkvrouw’ werd. We zaten in een van de gangen van het hoofdkantoor van ons bedrijf, dat we graag onze denkruimte noemden. Het bevatte herhalende driehoeken die aan het plafond hingen, allemaal hol en in een lange rij. Er doorheen kijken was als mediteren in een sciencefictiongang.

We kwamen al maanden bijna elke dag naar deze plek. We spraken over werk en relaties, over frustraties en vreugden. Ze wist alles van mijn huwelijksproblemen; Ik wist dat haar vriend soms gefrustreerd raakte omdat ze te toegewijd was aan haar werk.

We ontwikkelden snel een diepe vriendschap in onze denkruimte. We vertrouwden op elkaar voor steun, ongeacht de situatie, goed of slecht. We waren er voor elkaar op kantoor – totdat ik het gevoel kreeg dat ze me verraadde.

Ik had nieuws over haar functie binnen het bedrijf en vertelde haar daarover

Op een dag stuurde ik een bericht naar mijn vriend om erover na te denken. Ze was gefrustreerd door haar baas, die haar steeds nieuwe projecten gaf in plaats van haar de loonsverhoging te geven die ze verwachtte. Ik had van mijn baas vernomen dat haar functieomschrijving opnieuw zou worden gewijzigd, waardoor ze meer verantwoordelijkheid zou krijgen, maar niet meer geld. Mijn baas had me gezegd deze informatie met niemand te delen, maar zij was mijn vriendin. En in deze situatie zou ik het ook willen weten.

‘Ik weet dat dit je van streek zal maken,’ zei ik tegen haar in de gang. ‘Maar houd het alsjeblieft voor jezelf. Mijn baas heeft mij specifiek gevraagd de informatie niet te delen. Beschouw deze tijd als een kans om na te denken en met een beter antwoord te komen.”

Ze hield het niet voor zichzelf. We keerden terug naar onze bureaus en ze vertelde me dat ze boos was. Ik vertelde haar dat ik het begreep en er spijt van had, maar dat de informatie nuttig had kunnen zijn. Ik vroeg haar of ze er nog een keer over wilde praten.

Lees ook

Onderzoek: Eén op de tien heeft op het werk een huwelijksrelatie

Ik heb twintig minuten niets meer van haar gehoord. In het volgende bericht dat ik ontving, hoorde ik de reden: “Ik heb hierover met mijn baas gesproken en hem verteld dat ik nu een loonsverhoging of een promotie nodig heb. Hij vroeg me waar ik het bericht vandaan had.”

Ik voelde een brok in mijn keel toen ik vroeg: “Wat heb je hem verteld?”

‘Ik vertelde hem dat jij het mij vertelde en dat je baas het jou vertelde’, zei ze.

Ik was geschokt. Hoe kon deze persoon die ik vertrouwde, deze zogenaamd goede vriend, mij zo vervreemden? Het voelde alsof ze mij gebruikte om loonsverhoging te krijgen.

Toen kwam de genadeslag. Ik vertelde haar dat dat het was gemeen haar baan in gevaar had gebracht, en ze antwoordde mij in één zin: “Dat had je moeten verwachten.”

Het voelde alsof ze mij gebruikte als springplank voor loopbaanontwikkeling. Tot nu toe was ik ervan uitgegaan dat alle verhalen over giftige werkomgevingen en het advies om je collega’s niet te vertrouwen overdreven waren. Ik dacht dat mijn collega's mensen waren die ik kon vertrouwen. Misschien was ik te naïef.

Ik probeerde de situatie voor mezelf te verbeteren

Ik heb onmiddellijk al het contact met mijn collega verbroken. Ik vertelde een persoon, een gemeenschappelijke vriend, wat er was gebeurd en bracht het daarna nooit meer ter sprake. Ik heb er niet met mijn baas over gesproken en ik heb er ook nog nooit van gehoord, dus ik kan alleen maar aannemen dat mijn baas er nooit achter is gekomen.

Vanaf dat moment werd alle werkgerelateerde communicatie tussen mij en deze collega schriftelijk vastgelegd. We stopten met het bezoeken van onze gang om te kletsen. Ik had het gevoel dat ik haar niet meer kon vertrouwen.

Ik verliet de baan later dat jaar en handhaafde mijn grenzen op het werk.

Lees het originele artikel Business insider.

Lees ook

Mijn collega en ik hadden een emotionele affaire. Onze relatie was zo hecht en flirterig dat onze echte partners geïrriteerd raakten

Visited 1 times, 1 visit(s) today