Mijn vader was oud genoeg om mijn grootvader te zijn, dat was geweldig


Onze auteur Beth Harpaz, die tien was en haar vader 60 was op het moment van opname.

Onze auteur Beth Harpaz, die tien was en haar vader 60 was op het moment van opname.
Met dank aan Beth Harpaz

Ik ben geboren op de 50e verjaardag van mijn vader.

Zijn leeftijd was een voordeel: hij had veel wijsheid te bieden en dat maakte hem tot een geweldige vader.

Maar het betekende ook dat ik niet genoeg tijd met hem had, en ik wenste dat hij mijn kinderen had zien opgroeien.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een redacteur.

Mijn vader was oud genoeg om mijn grootvader te zijn, maar dat maakte hem tot een geweldige vader. Tegen de tijd dat ik werd geboren, had hij al zoveel ups en downs meegemaakt dat niets hem meer van zijn stuk kon brengen. Hij was geduldig en wijs, en hoewel hij niet op de grond speelde, leerde hij me wat hij belangrijk vond: hard werken, maar plezier hebben als je kunt.

Mijn vader, geboren in 1911, stopte na de achtste klas met school. Hij maakte de Grote Depressie mee, vocht in de Tweede Wereldoorlog en werkte in het Garment District in New York. Hij kwam elke avond thuis met vuile handen en vuile kleren, maar was zelden in een slecht humeur. Hij had nooit een creditcard en betaalde altijd de rekeningen. En zodra de huur betaald was, konden we het geld dat we over hadden, besteden zoals we wilden.

Lees ook

Meer dan 100 jaar oud: Wandelaars in Frankrijk vonden een bericht dat waarschijnlijk door een onhandige postduif was gedropt

Als we uit eten gingen, zei hij: ‘Neem maar wat je wilt.’ Als we door het park liepen en de ijswagen langskwam, haalde hij ijs voor al mijn vrienden. ‘Is dat jouw opa?’ vroegen de andere kinderen, en hij lachte alleen maar.

Ik bracht graag tijd door met mijn vader

Ik ben geboren op de 50e verjaardag van mijn vader. Het was een laat cadeau voor hem, maar ik was het onbedoelde tweede kind dat mijn moeder niet had gepland. Mijn zus is twaalf jaar ouder en onze moeder was gefrustreerd omdat ze in de jaren zestig huisvrouw was.

Harpaz werd geboren op de 50ste verjaardag van haar vader.

Harpaz werd geboren op de 50ste verjaardag van haar vader.
Met dank aan Beth Harpaz

Dus papa was degene die plezier maakte, ook al behandelde hij me soms meer als een oud legermaatje dan als een klein meisje. We speelden poker, blackjack en pinochle. Hij nam me mee uit vissen en naar honkbalwedstrijden. We keken naar oorlogsfilms op televisie, zongen ouderwetse soldatenliedjes als ‘Mademoiselle from Armentières’ en dansten de Charleston, een mode uit de jaren twintig uit zijn tienerjaren.

We spraken Jiddisch, gebarentaal en Varkenslatijn. Ik kende de serveerster bij papa's favoriete restaurant en de barman bij Buzzy's, waar hij en ik zij aan zij op gebarsten rode vinyl krukjes zaten terwijl we naar een wedstrijd keken. Hij dronk een biertje, ik dronk een ginger ale met een kers. Jaren later, tijdens een zeldzaam bezoek aan een bar met mijn kinderen, hoorde ik tot mijn verbijstering dat de wet minderjarigen niet langer toestaat in bars te zitten. Je moet aan een tafel plaatsnemen.

Lees ook

Onderzoekers hebben met honderdjarigen over de hele wereld gesproken: dit is wat ze hebben geleerd over een lang leven

Elke avond tijdens het diner trakteerde papa mij op verhalen uit de oorlog over het vermoorden van nazi's. Hij parachuteerde met de 101st Airborne Division op D-Day in Frankrijk, tijdens het Ardennenoffensief in België en ook tijdens Operatie Market Garden in Nederland. Ik geloofde echt dat hij persoonlijk de wereld van Hitler had gered.

Een oorlogskogel vernietigde de zenuwen in zijn arm, maar papa had nooit medelijden met zichzelf. Hij leerde opnieuw hoe hij schoenen moest strikken en sigaretten moest opsteken met zijn gewonde rechterhand, en hij kon naaimachines en stukken stof goed genoeg optillen om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Ik wou dat hij er nog was om tijd door te brengen met mijn kinderen

Maar het slechte aan het hebben van een oude vader is dat hij stierf voordat zijn kleinkinderen hem konden ontmoeten. Hij was 81 jaar oud en lag in een veteranenziekenhuis toen ik beviel van mijn eerste kind. Ik smokkelde de baby onder een jas het ziekenhuis in om hem voor te stellen. Een verpleegster hield ons echter tegen omdat er een risico op infectie bestond voor het kind en de oude man. Mijn vader stierf toen zijn kleinzoon nog maar drie maanden oud was. Mijn andere zoon, die later werd geboren, heeft hij nooit ontmoet.

Lees ook

Lily Fen en haar man in een selfie.

Mijn man en ik reisden veel, toen werden we ouders en veranderden onze reizen

Mijn beide jongens zijn nu mannen. Ik zie mijn vader in haar ondeugende blauwe ogen en haar open grijns, haar moed en haar vrijgevigheid, haar liefde voor plezier en avontuur. En wanneer we uitgaan, probeer ik de prijzen op de menukaart te negeren. ‘Neem wat je wilt,’ zeg ik. Dat zou papa leuk hebben gevonden.

Visited 1 times, 1 visit(s) today