Penvriend: Mijn oudoom was doof en 70 jaar ouder dan ik


De auteur met haar oudoom.

De auteur met haar oudoom.
Met vriendelijke toestemming van de auteur

Mijn oudoom werd doof en kreeg computerproblemen, dus begonnen we brieven naar elkaar te schrijven.

Hoewel we ruim 70 jaar en 17.000 kilometer van elkaar verwijderd zijn, ontwikkelde zich een sterke vriendschap.

Zonder mijn oudoom zou mijn leven waarschijnlijk heel anders zijn geweest.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een redacteur.

Ik wilde mijn enigmatische oudoom beter leren kennen. Maar hij woonde meer dan 16.000 kilometer verderop, was te doof om mobiele telefoons te gebruiken en had een hekel aan computers. Het was mijn moeder die de suggestie deed die uiteindelijk levensveranderend bleek: ‘Waarom schrijf je hem niet?’ vroeg ze. En zo begon onze vriendschap.

Hoewel we door oceanen en jaren gescheiden waren, werd mijn oudoom een ​​heel goede vriend van mij

Mijn oudoom werd geboren in 1921, dus we hadden een leeftijdsverschil van ruim 70 jaar. Hij woonde in Cornwall, Engeland, ik woonde in de buurt van Canberra, Australië. Achteraf gezien was het naïef van mij om een ​​correspondentie met hem te beginnen. In hoeverre zou een tienermeisje, met al haar puberzorgen en beperkte levenservaring, werkelijk een aantrekkelijke briefschrijfster kunnen zijn voor iemand van achter in de tachtig? Zou mijn jeugd – opwindend of deprimerend – speciaal zijn voor een weduwnaar die in een oorlog had gevochten, twee kinderen had grootgebracht en beide had overleefd?

Ik stelde deze vragen niet – en mijn moeder, die wist hoe eenzaam mijn oudoom was, voelde dat mijn brieven, ondanks hun jeugd en onschuld, waarschijnlijk op zijn minst vermakelijk zouden zijn (bewust of onbewust) en hem iets zouden geven om naar uit te kijken te kunnen. Eerlijk gezegd kunnen mensen van alle leeftijden en achtergronden interessant zijn als je ze nieuwsgierig benadert.

En dus stuurde ik mijn eerste brief, in een witte envelop met postzegels met afbeeldingen van bilbies, quokka's en emoes. Mijn oudoom schreef snel en gedetailleerd terug.

Lees ook

Een selfie van Tayla en haar beste vriendin Penny.

Mijn beste vriendin is twintig jaar ouder dan ik; ze heeft me veel van de belangrijkste dingen over het leven geleerd

Onze vriendschap veranderde de richting van mijn volwassen leven

Tot onze verbazing hadden we veel gemeen. Net als ik hield mijn oudoom van talen en woorden – misschien wel meer dan enig ander lid van de familie – en moedigde hij me aan om een ​​hoofdvak in literatuur en talen te volgen, wat ik rijk en bevredigend vond, ook al had hij zelf maar een beperkte opleiding genoten. onderwijs.

Hij was ook ongelooflijk grappig en toch diep verdrietig na de dood van zijn vrouw en tweede dochter, en zijn openheid over zijn ervaringen was genereus en invloedrijk in mijn beter begrip van de emotionele complexiteit van mensen die veel ouder zijn dan ik.

Wat deze vriendschap over het algemeen zo betekenisvol voor mij maakte, was misschien wel dat hier een oudere man was die zelfbewust was en bereid was zichzelf te delen – maar alleen in de vorm van brieven en, zoals ik me nu achteraf besef, alleen met iemand die jong genoeg was om dat niet te doen. om overweldigd te worden door het verdriet in hun leven, omdat ik het niet volledig kon begrijpen of contextualiseren. Met dat in gedachten boden we elkaar allebei iets aan.

Hij vertelde me over onderwerpen variërend van het overleven in een huis waar zijn vader fysiek gewelddadig was tot het pilootschap in de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef over het rennen langs het strand vóór een luchtaanval, wetende dat hij de volgende dag zou kunnen worden gedood. Hij vertelde me hoeveel mijn oudtante zijn leven had verbeterd, ook al maakte hij zich soms zorgen dat hij niet alles was waar ze op had gehoopt in een echtgenoot. Jarenlang heeft hij met haar gevaren, ook al was hij minder enthousiast over open water dan zij. Niettemin zeilden ze tot ver in de zeventig.

Lees ook

Toen mijn moeder stierf, stuurde haar beste jeugdvriendin een kaartje; we zijn nu al twintig jaar vrienden

Zijn vriendschap was een blijvend geschenk

Nadat ik een aantal jaren aan mijn oudoom had geschreven, ontmoette ik hem opnieuw in Engeland na een au pair-verblijf in Italië. Ik reisde met bus en trein naar zijn huis in Cornwall en haakte onderweg een deken voor hem, die hij later meenam naar zijn bejaardentehuis.

Ik bleef een aantal dagen bij hem. Omdat hij niet zo'n trek had, vond hij het leuk om te zien hoeveel koekjes ik kon eten en bood hij me voortdurend iets te eten aan. Hij liet mij zijn studeerkamer en zijn boeken zien; Hij was toen al ruim 90 jaar oud, maar hij leerde Noors voor de lol en las Tolstoj in het origineel. Tijdens de oorlog had hij de moedertalen geleerd van verschillende vliegeniers uit het bezette Oost-Europa die naast de Britten dienden, en bleef vervolgens zijn hele leven talen leren. Als iemand die ook houdt van talen, schrijven en praten met een verscheidenheid aan mensen, werd ik geïnspireerd door zijn ongebreidelde intellectuele nieuwsgierigheid.

Ik heb onlangs Cornwall opnieuw bezocht, nu eind twintig; De trein passeerde het station waar ik hem voor het laatst zag, hij stond vlak achter de slagbomen. Toen ik afscheid van hem nam, wist ik dat ik hem nooit meer zou zien. Toen ik weer langs dit treinstation reed en de plek waar hij had gestaan, was het bijzonder ontroerend. Zonder hem zou ik misschien niet in Groot-Brittannië zijn geweest en niet naar Cambridge zijn gekomen om literatuur en talen te studeren.

Een ander geschenk van mijn vriendschap met mijn oudoom is het schrijven van brieven. Sinds ik hem schreef en me ervan bewust werd hoe anders – en mooi – mensen zich soms uitdrukken in lange handschriften, begon ik brieven te schrijven aan vrienden en in ruil daarvoor brieven te ontvangen. De afgelopen tien jaar heb ik onze vriendschappen zien verdiepen toen we de tijd namen om elkaar brieven te schrijven. Sommige van mijn vriendschappen hebben nu een waardevolle kwaliteit die ze zonder brieven misschien niet zouden hebben. Dat heb ik te danken aan mijn oudoom.

Lees het originele artikel in het Engels hier.

Visited 1 times, 1 visit(s) today