Prestatieverbeteringsplan: hoe het mij opbrandde


Hoe de auteur een prestatieverbeteringsplan moest uitvoeren en uiteindelijk een burn-out kreeg.

Hoe de auteur een prestatieverbeteringsplan moest uitvoeren en uiteindelijk een burn-out kreeg.
Azavalejev/Getty Images

Toen ik op mijn werk een nieuw afdelingshoofd kreeg, werd ik gedwongen een prestatieverbeteringsplan op te stellen.

Hoewel ik al goed werk deed, werkte ik vooral 's nachts en in het weekend hard.

Ik werd uit de pensioenregeling gehaald en kreeg meer werk, maar geen loonsverhoging, dus verliet ik het bedrijf.

Ik werkte al een aantal jaren in de juridische sector en voelde me op mijn gemak in mijn rol, omdat ik diverse positieve jaarbeoordelingen en regelmatige lof voor mijn werk kreeg. Toen kregen we een nieuw afdelingshoofd; wij konden niet met elkaar overweg. Niemand leek opgewassen tegen haar autoritaire leiderschapsstijl.

Ze veranderde schijnbaar processen alleen maar om ze te veranderen, bemoeide zich met elk klein dingetje, bracht tientallen veranderingen in alles aan en vertrouwde het team niet om het werk te doen dat we al jaren met succes deden. Ik houd van procesverbeteringen, maar het maakte ons werk onnodig lastig. We moesten nacht- en weekendwerk doen om bij te blijven.

Na een paar maanden begonnen de druk en stress hun tol te eisen van mijn team. Verschillende werknemers ontwikkelden beangstigende, aanzienlijke stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Ook ik was dagelijks gefrustreerd en boos.

Ik heb met mijn zorgen contact opgenomen met een lid van het management. Ik dacht dat iemand haar zover kon krijgen dat ze de druk van ons zou wegnemen.

Lees ook

“De sprong van jongen naar kostwinner van het gezin kwam snel en onverwacht”: Op 17-jarige leeftijd nam de Duits-Koerd Yusuf Tüm het familiebedrijf over

Een paar dagen later liet mijn directe leidinggevende mij weten dat ik voor slecht werk in een Performance Improvement Plan (PIP) werd geplaatst. Ik was geschokt, boos en geschokt. Ik denk dat het kwam omdat ik klaagde.

Ik was toen getrouwd, had een klein kind en was de belangrijkste kostwinner van het gezin. Als ik mijn baan was kwijtgeraakt, was ik alles kwijtgeraakt.

Ik heb er alles aan gedaan om mijn baan te behouden, ongeacht de kosten.

Voor mij betekende de PIP: “Dit is onze eerste stap richting ontslagen.” Niemand wil blijven waar hij niet gewenst is, maar de arbeidsmarkt was erg krap. Ik solliciteerde overal en had een paar sollicitatiegesprekken bij één bedrijf. Ze gingen goed, maar de klus werd vóór de aanbiedingsfase geannuleerd. Ik zat vast.

Ik moest uitzoeken hoe ik in mijn werk kon blijven. Het was voor mij duidelijk dat ik perfect moest worden.

Elke dag trok ik een mentale wapenrusting aan, zette een valse glimlach op en werd zo formeel, afstandelijk en neutraal vriendelijk als een dienaar van de koninklijke familie. Elke e-mail die ik stuurde moest eerst worden beoordeeld en goedgekeurd door mijn manager, wat vervelend en vernederend was. Dagelijks ontmoette ik haar om projecten te bespreken en voortgang te rapporteren. Het was demoraliserend, maar ik grijnsde ondanks mijn grimas en deed alsof ik ervan genoot.

Ik kwam bij elke bijeenkomst super vroeg, kwam ‘met plezier’ met ideeën en nam het woord als het nieuwe afdelingshoofd vroeg wie een taak op zich wilde nemen. Ik prees haar, lachte om haar grappen en complimenteerde haar ideeën. Ik werkte nachten, weekends en feestdagen ten koste van mijn gezin. Ik was opgebrand en ongelukkig.

Voor sommige mensen klinkt dit misschien als ‘een goede werknemer zijn’, maar ik was al een goede werknemer. Ik heb al jaren bewijs geleverd. Mijn werkproduct bleef ongewijzigd. Ik haalde nog steeds elke deadline, bleef binnen het budget en kreeg regelmatig lof voor mijn werk. Maar nu stuurde ik elke positieve e-mail door naar mijn manager.

Eindelijk veranderde ik de mening van mijn baas over mij

Het PIP duurde drie maanden. Na twee maanden was het afdelingshoofd blij om te zien hoe hard ik had gewerkt. Ik denk dat complimenten en aanmoediging om te overwerken giftig zijn, maar ik was blij en nederig toen ik werd erkend.

Elke dag haatte ik mijn baan meer dan de dag ervoor. Ik stond onder zoveel stress dat mijn gezondheid eronder begon te lijden. Ik werd in het ziekenhuis opgenomen vanwege hartkloppingen en een onregelmatige hartslag – stressgerelateerd, geen wonder – maar ik bleef e-mails beantwoorden op mijn persoonlijke telefoon. Ik had deze baan nodig.

Lees ook

Vijf strategieën voor het omgaan met angst en stress op het werk, volgens een coach in de geestelijke gezondheidszorg

Toen het PIP eindigde, zei mijn manager dat het afdelingshoofd niet alleen enthousiast was over mijn ‘turnaround’, maar mij ook promootte om leiding te geven aan de grootste en belangrijkste projecten op onze afdeling, die elke dag meer uren en veel meer druk zouden vergen. . Toen ik vroeg of de promotie met een loonsverhoging gepaard ging, zei mijn manager nee en voegde eraan toe: “Je bent tenminste van PIP af, toch?” Dat is waar.

Uiteindelijk verliet ik die baan om een ​​betere baan te zoeken.

Zes maanden na het PIP werd de arbeidsmarkt rustiger en kreeg ik een betere baan – met een loonsverhoging, gratis parkeren, flexibele werktijden en de mogelijkheid om mijn vaardigheden in een andere richting te ontwikkelen. Het was niet meer werk, maar beter, interessanter werk.

Ik verliet het bedrijf op mijn voorwaarden, niet op die van hen, en dat was een geweldig gevoel. Sindsdien ben ik mijn vaardigheden blijven uitbreiden en professioneel ontwikkelen. Ik ben elke dag tevreden met mijn werk. Ik werk nu vanuit huis en er is veel vraag naar mijn diverse vaardigheden.

De PIP-verrassing heeft mij een waardevolle les geleerd over het leven in een bedrijf: vertrouw niemand, doe wat nodig is om te overleven en blijf niet waar je niet gewenst bent.

Lees ook

Ze stopten met hun droombanen bij Amazon Meta en McKinsey om hun geestelijke gezondheid te redden – deze momenten maakten het verschil

Visited 1 times, 1 visit(s) today