The Clink: Uniek restaurant in de Londense gevangenis


The Clink Restaurant is gevestigd in de Brixton Prison in Londen, Engeland.

The Clink Restaurant is gevestigd in de Brixton Prison in Londen, Engeland.
Dan Kitwood/Getty Images

Londen heeft veel goede restaurants, maar de meeste bezoekers kennen The Clink niet.

Het gastronomische eetcafé bevindt zich in de gevangenis van Brixton en wordt gerund door gevangenen.

Mijn driegangenlunch op zondag daar was heerlijk – en redelijk goedkoop voor Londense begrippen.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een echte redacteur.

Ik woon al bijna twee jaar in Londen en ben dol op de gevarieerde eetcultuur van de stad. Londen heeft de reputatie vele uitstekende restaurants te hebben, zoals het Ritz en de restaurants rond Covent Garden.

Maar onlangs dineerde ik bij een behoorlijk verborgen juweeltje: The Clink Restaurant in Brixton Prison. De kleine keten van verfijnde restaurants heeft drie locaties in gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk die dienen als werktrainingsfaciliteiten voor gevangenen. Het restaurant in Brixton is voorbij 1160 beoordelingen op TripAdvisorwat resulteert in een algemene beoordeling van vijf sterren.

Na jarenlang proberen een reservering te krijgen bij The Clink, heb ik eindelijk een plekje gevonden voor de lunch. En dat is het.

Lees ook

Ik was voor een korte trip in Londen: ik heb deze vier dingen gedaan en de volgende keer zou ik ze niet nog een keer doen

Toen ik de gevangenis binnenkwam, moest ik denken aan de beveiliging op de luchthaven

Voordat we het restaurant konden betreden, moesten we door de beveiliging.

Voordat we het restaurant konden betreden, moesten we door de beveiliging.
Evelyn Gale-Coleman

Een uniek aspect van The Clink is het betreden van de Londense gevangenis zelf, ik heb nog nooit een werkende gevangenis van binnen gezien. De ervaring begon toen ik aankwam bij de poorten van Brixton. Ik stopte bij de container aan de overkant van de straat, zodat het personeel mijn tas kon vasthouden en me een sleutelkoord kon geven.

Het personeel kan u ook vervangende kleding aanbieden als uw outfit niet geschikt wordt geacht. De meeste hoeden, sjaals, handschoenen, minirokken, gescheurde spijkerbroeken, schoenen met open tenen en kleding met sportlogo's zijn niet toegestaan, onder meer volgens de dresscode van het restaurant.

Alleen jij en je bankpas worden toegelaten in het restaurant, waardoor je zelfs je telefoon moet achterlaten. Nadat ik mijn spullen had georganiseerd, stonden alle gasten in een rij langs de muur totdat het tijd was om door de beveiliging te gaan. Het ging vrijwel precies zoals ik op luchthavens gewend ben. Het kostte me minder dan vijf minuten om op de binnenplaats van de gevangenis van Brixton aan te komen.

Lees ook

In het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Billy Wagner kost een menu zo'n 200 euro: “Wij zijn niet te duur; andere zijn veel te goedkoop.”

Het restaurant bevindt zich midden op het gevangenisterrein

The Clink is gehuisvest in een verbouwd gouverneurshuis uit 1819. Het ligt midden op het gevangenisterrein. Binnen transformeert de sfeer van een Victoriaanse gevangenis naar een elegante eetkamer met bruine muren, versierd met portretten en landschapsschilderijen.

De binnenkant van het restaurant is heel anders dan wat je van buitenaf ziet.

De binnenkant van het restaurant is heel anders dan wat je van buitenaf ziet.
De Klink

Het personeel bestaat uit gevangenen. Vooral degenen die het einde van hun straf naderen en proberen hun nationale beroepskwalificatie op het gebied van gastronomie te verwerven. Het bijscholingscertificaat kan, samen met ander restaurantaanbod, gedetineerden helpen bij het vinden van werk na hun vrijlating.

Lees ook

Zes obers en etenbezorgers onthullen hoe ze meer fooien verdienen

Het bedienend personeel was behulpzaam en het menu was redelijk geprijsd

De tafels van The Clink waren gedekt met plastic bestek.

De tafels van The Clink waren gedekt met plastic bestek.
JUSTIN TALLIS/AFP via Getty Images

Nadat ik aan mijn chique glazen tafel met plastic bestek was gaan zitten, had ik een kort gesprek met mijn ober over de menukaart en het restaurant. Normaal gesproken is er tijdens de lunch een à-la-cartemenu, maar op zondag is er alleen een driegangenmenu voor £ 42,50, oftewel ongeveer 49,90 euro. Vergeleken met de prijzen van de meeste restaurants in Londen was dit eigenlijk best goedkoop.

Er waren een paar voorgerechten om uit te kiezen op het vaste menu. Ik begon met hete, gerookte forelrillettes. Ze werden geserveerd in romige balletjes met Granny Smith-appelschijfjes en een pot met gepeperde roggecrackers om in te dippen.

Lees ook

Ik bracht een weekend door op het paradijselijke eiland van Schotland – waarom ik daar nog steeds niet zou verhuizen

Qua hoofdgerechten waren er klassiekers als rosbief en buikspek – ik zag zelfs een ober een Yorkshire pudding dragen die bijna net zo groot was als mijn hoofd. Ik koos echter voor de gegrilde schol met mosselen, gebakken garnalen, gebakken aardappelen en seizoensgroenten.

De presentatie was ongelooflijk – ik wenste steeds dat ik mijn telefoon bij me had, zodat ik snel een foto kon maken. De vis was mals en viel uit elkaar zodra mijn plastic vork hem raakte, en de gebakken aardappelen werden geserveerd in kleine knapperige blokjes.

De gemengde sorbetballetjes en cappuccino die ik bestelde waren de perfecte afsluiting van mijn maaltijd. Ik ben geen grote fan van zoete desserts, maar de pittige sorbet had een indrukwekkend krachtige smaak. De knalroze aardbeienbol was mijn absolute favoriet.

Lees ook

Restaurantrecensent onthult zeven dingen die ze nooit in een restaurant zou bestellen – en het enige menu-item waardoor ze een restaurant verlaat

Ik ga zeker nog een keer naar The Clink.

Ik ga zeker nog een keer naar The Clink.
Evelyn Gale-Coleman

Iedereen die in Londen uit eten gaat, weet dit: je komt het restaurant binnen, rent door de gangpaden, scrollt op je telefoon voordat je je herinnert dat het onbeleefd is. Vervolgens neem je afscheid van de gestresste serveerster terwijl je het restaurant verlaat.

Lees ook

“Ik kan nu niet stoppen”: deze 100-jarige ontbijtt al tientallen jaren bijna elke dag bij McDonalds

The Clink hanteert echter een andere benadering van eten. Mijn obers waren spraakzaam en gepassioneerd over wat ze deden. De managers leken niet gestrest of onderbezet. En aangezien ik mijn telefoon niet kon gebruiken, was ik veel meer aanwezig tijdens de heerlijke maaltijd. De volgende keer dat je in Londen bent, raad ik je ten zeerste aan dit unieke restaurant te bezoeken.

Visited 3 times, 1 visit(s) today