Twee van mijn beste vrienden zijn ouder dan 80: dit is wat ik heb geleerd


Kate Occypok is in de dertig en is bevriend geraakt met Art (links) en Jack (rechts), beiden in de tachtig.

Kate Occypok is in de dertig en is bevriend geraakt met Art (links) en Jack (rechts), beiden in de tachtig.
Met vriendelijke toestemming van de auteur

Toen mijn man en ik naar Rockville, Maryland verhuisden, gingen we naar een nieuwe kerk.

Op een avond ontmoette ik twee misdienaars, genaamd Art en Jack.

Ik ben nu al negen jaar bevriend met ze.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een redacteur.

In de bijna twintig jaar dat ik in de omgeving van Washington DC woonde, bezocht ik ongeveer vijf verschillende kerken, omdat ik vastbesloten was er een te vinden die bij mij paste. Toen mijn huidige man en ik in 2013 naar Rockville, Maryland verhuisden, vond ik een kerk op loopafstand, wat belangrijk voor me was omdat ik geen auto had. Ik duimde dat zij het ontbrekende stukje van de puzzel in mijn leven zou zijn en mij de geloofsgemeenschap zou bieden waar ik naar op zoek was.

Kijk eens aan, het enige dat nodig was, waren twee 80-jarigen om mij hartelijk te verwelkomen in hun gemeenschap en mij erbij te betrekken. Ondanks ons leeftijdsverschil zijn we goede vrienden geworden en onze vriendschap is de afgelopen negen jaar alleen maar dieper geworden. Hier zijn enkele belangrijke levenslessen die ik van hen heb geleerd.

Vrienden kunnen uit onverwachte hoek komen

Op een zaterdagavond glimlachte ik naar een oudere man die wekelijks de mis leidde. Hij glimlachte altijd naar me als hij naar de achterkant van de kerk ging om de manden voor de wekelijkse collecte te halen. Tot mijn verbazing kwam hij naar mijn bank en fluisterde tegen mij dat een van de gebruikelijke bodes er niet was en vroeg mij of ik hem en een andere oudere man kon helpen die hem gewoonlijk hielp met het ophalen van de collecte.

Lees ook

Mijn beste vriend is 30 jaar ouder dan ik en we hebben elkaar nog nooit persoonlijk ontmoet, maar dat kan ons niets schelen

De misdienaars zijn meestal mannen. Vrouwen zijn ook welkom als misdienaren, maar traditioneel trekken de meeste kerken mannen van in de zeventig en tachtig aan voor deze vrijwillige rol. Ik stemde er onmiddellijk mee in om hem te helpen, omdat ik verbaasd was dat hij mij om hulp vroeg en niet de oudere mannen die naast mij zaten. Later hoorde ik dat de bode, wiens naam Art was, dacht dat ik een warme glimlach had en vriendelijk overkwam. Ik dacht hetzelfde over hem!

Ik was blij om te horen dat, hoewel de misdienaars zijn opgegroeid in de Stille Generatie en nog steeds zeer sterke tradities en regels hebben, ze veel vooruitstrevender zijn dan ik dacht.

Kate en Art ontmoetten elkaar als kerkdienaren.

Kate en Art ontmoetten elkaar als kerkdienaren.
Met vriendelijke toestemming van de auteur

Lees ook

Een selfie van Tayla en haar beste vriendin Penny.

Mijn beste vriendin is twintig jaar ouder dan ik; ze heeft me veel van de belangrijkste dingen over het leven geleerd

Je voelt je nooit zo oud als je bent, of je nu 35 of 85 bent

Het cliché over mensen die jong van hart zijn, is eigenlijk behoorlijk waar. Sinds die avond, toen ik als bode hielp, werd ik een vaste klant bij de zaterdagmissen om 17.00 uur. Ik ontmoette Art, evenals de andere man die die avond hielp, genaamd Jack.

Jack, die eveneens in de tachtig was, leidde een bloeiend auto-imperium. Ik bewonderde hoe bescheiden hij was. Hij had geld, maar dat wist je niet. Samen met een echtpaar van in de zeventig zorgden Art en Jack voor mij. Ze zorgden er altijd voor dat ik veilig thuiskwam en boden aan om me naar de kerk en terug te brengen.

Ook al ben ik de dertig gepasseerd, ik voel me vaak nog een tiener als ik muziek opzet waar ik decennia geleden naar luisterde, zoals de Spice Girls en Britney Spears. Het was verfrissend voor mij om te horen dat Art ook trouw bleef aan zijn kinderlijke interesses. In zijn kelder had hij een uitgebreide modelspoorbaan die hij in de loop van de decennia voortdurend had uitgebreid. Hij droeg een conducteurshoed toen hij de faciliteit demonstreerde, met dezelfde twinkeling in zijn ogen die hij waarschijnlijk eind jaren dertig en begin jaren veertig als kind had.

Hetzelfde geldt voor Jac. In zijn jonge jaren was hij piloot, en op weg naar huis van de kerk vertelde hij me verhalen over het vliegen naar zijn huis in Florida. Hij bezat sinds de jaren zestig vier vliegtuigen en had toen nog een vliegbrevet. Terwijl een bedrijfspiloot het vliegtuig bestuurde, zat Jack nog steeds in de cockpit, zo duizelig als een twintigjarige.

Zowel Jack als Art hebben mij geleerd dat, hoe oud je ook bent, je je altijd jong van hart voelt. Door de hobby's en interesses voort te zetten waar ze tijdens hun jeugd van hielden, zijn ze erin geslaagd actieve, gelukkige senioren te blijven.

Lees ook

Ik ben 34 en mijn beste vriend is 62: onze vriendschap is als een moeder-dochterrelatie en dat is geweldig

Wees vriendelijk, wees nederig en blijf hoopvol

Ten slotte herinnerde de ontmoeting met Jack en Art me aan drie eenvoudige levenslessen: wees vriendelijk, wees nederig en behoud het geloof. Die simpele vriendelijke daad die Art me die zaterdagavond liet zien, leidde ertoe dat ik acht jaar in die kerk bleef voordat mijn man en ik verhuisden.

Jacks nederigheid over zijn prestaties liet me zien dat het niet uitmaakt hoeveel geld of hoeveel onderscheidingen je hebt, het belangrijker is om mensen te behandelen zoals jij behandeld wilt worden. Je zou nooit denken dat Jack miljonair was. Voor mij was hij gewoon een tachtigjarige vriend die ik ontmoette op de rit naar huis vanuit de kerk.

Zowel Art als Jack leerden mij ook hoopvol te blijven. Art verloor tijdens zijn leven twee vrouwen, maar hij bleef hoopvol, niet alleen in de liefde (hij heeft nu weer een vriendin na de dood van zijn tweede vrouw), maar ook in zijn religie. Ze lieten me zien hoe belangrijk het is in het leven om ergens in te geloven, of het nu familie, vrienden, liefde of de door jou gekozen religie is.

Lees het originele artikel in het Engels hier.

Visited 1 times, 1 visit(s) today