Verhuizen naar Finland: deze zes dingen verrasten mij


Jorge Reyes was verrast dat het schoenenverbod dat in de meeste Finse huishoudens geldt, ook in kantoren geldt.

Jorge Reyes was verrast dat het schoenenverbod dat in de meeste Finse huishoudens geldt, ook in kantoren geldt.
Jorge Reyes

Jorge Reyes was nog nooit in Finland geweest voordat hij vanuit Bogotá, Colombia, naar Helsinki verhuisde.

Hij was voorbereid op het extreme weer, maar andere aspecten van de Finse cultuur schokten hem.

Naaktsauna's, geen schoenen op het werk en andere datinggewoonten verrasten Reyes allemaal.

Dit is een machinevertaling van een artikel van onze Amerikaanse collega's bij Business Insider. Het werd automatisch vertaald en gecontroleerd door een redacteur.

Dit essay is gebaseerd op een gesprek met Jorge Reyes, 27, die van Bogotá naar Helsinki verhuisde. Het is bewerkt voor lengte en duidelijkheid.

Ik verhuisde naar Helsinki zonder het land ooit te bezoeken, omdat ik had gelezen dat het de gelukkigste plek ter wereld was.

Toen ik vanuit mijn geboorteplaats Bogotá, Colombia, naar Finland verhuisde, ervoer ik een heel andere levensstijl dan ik gewend was. Ik wist dat het weer een enorme verandering zou brengen, maar er waren onderweg nog meer interessante verrassingen.

Finnen dragen geen schoenen op kantoor

Hoewel het niet ongebruikelijk is om uw schoenen uit te doen voordat u iemands huis binnengaat, is het dragen van schoenen in de meeste Finse kantoren ook verboden. In sommige kantoren hangen ‘pantoffels’, maar in de meeste gevallen dragen collega’s sokken.

Toen ik voor het eerst uit Colombia kwam, had ik geen sokken meegenomen omdat ik uit een warmer klimaat kwam. Ik moest op pad en interessante, leuke sokken kopen met verschillende stoffen en stijlen voor op de werkplek. Ik heb gekozen voor Pikachu-sokken en sokken met leuke logo's.

Over de hele wereld stylen mensen hun garderobe voor werk, maar in Finland stylen we sokken.

Naaktsauna's met vrienden en collega's zijn normaal

Er heerst een sterke saunacultuur in Finland. Iedereen heeft meestal een sauna in huis of appartementsgebouw, en veel kantoren hebben er zelfs een op het werk.

Wat interessant is, is dat het de culturele norm is om naakt de sauna binnen te gaan, waar ik me pas van bewust was toen ik verhuisde. Mensen praten in de sauna en zijn volledig naakt. Dit is normaal omdat het naakte lichaam hier niet als taboe wordt beschouwd. Mensen hebben een hoog niveau van respect en fatsoen voor elkaar, dus er zijn geen ongemakkelijke blikken of gapende blikken.

Persoonlijk heb ik alleen gebruik gemaakt van de sauna in mijn gebouw. Er is geen verplichting om je uit te kleden, dus ik droeg aanvankelijk een zwembroek. Maar na verloop van tijd voelde ik me steeds comfortabeler als ik naakt was.

Lees ook

Ik ben naar Finland verhuisd om net zo gelukkig te zijn als de Finnen – het is gelukt

Investeren in goede zonwering is een noodzaak

In de zomer, vooral in juli en augustus, is er nauwelijks duisternis en schijnt de zon constant. Het kan twee uur in de ochtend zijn en buiten schijnt de zon volop.

Ik vond het verbazingwekkend hoeveel tijd en moeite mensen steken in het kiezen van de juiste zonwering en gordijnen. Maar ik besefte al snel dat slapen lastig kan zijn zonder de juiste materialen. Ik moest extra gordijnen aan mijn jaloezieën toevoegen zodat ik goed kon slapen.

In de zomer zijn de mensen altijd buiten. Toen ik voor het eerst verhuisde, kon ik de hoeveelheid licht moeilijk verdragen, vooral als de zon een paar weken niet onderging.

Beren- en rendiervlees wordt vaak verkocht op markten en restaurants

In de meeste delen van de wereld, vooral waar ik vandaan kom, heb je geen toegang tot beren- of rendiervlees. Maar hier wordt het als maaltijd geserveerd op de markten en in restaurants.

Ze bereiden de rendierworst als spiesjes. Ik genoot van rendiervlees, heel mals en met een rijke, aardse smaak. Ik heb nog geen berenvlees geprobeerd, maar ik heb gehoord dat het een vergelijkbare textuur heeft als varkensvlees.

Voor zover ik het begrijp is het een populair gerecht in Finland en wordt het vaak geserveerd tijdens de wintervakanties. Ik zie dat rendiervlees vooral op de lokale markten in de stad wordt verkocht.

Er zijn nog steeds voldoende opties voor vegetariërs en veganisten, dus de culinaire scene evolueert.

Lees ook

We zijn vanuit de VS naar Portugal verhuisd vanwege de scholing van onze kinderen: ze hebben betere lunches en minder huiswerk

Het openbaar vervoer is heel gemakkelijk te gebruiken

Ik ben onder de indruk van de overvloed aan openbaar vervoer en hoe gemakkelijk het is om overal te komen. In Helsinki kun je kiezen tussen trams, metro's, treinen en huurfietsen.

In Colombia hadden we alleen de metro en de bus, maar die waren niet gemakkelijk te gebruiken en gingen niet overal naartoe. Hier gaan de vervoermiddelen rechtstreeks naar de luchthaven en er is een centraal treinstation waar alle vervoermiddelen samenkomen.

In de zomer ga ik overal met de fiets naartoe, maar omdat het in de winter zo koud is, kies ik voor andere vormen van vervoer.

Finnen winkelen graag tweedehands

Hoewel de mensen hier modieus en goed gekleed zijn, vinden ze het niet erg om tweedehands kleding te dragen, omdat dit een milieuvriendelijke optie is. Mensen lijken zich niet zo druk te maken over het dragen van dure kleding. Ze geven prioriteit aan gemak en hun persoonlijke voorkeuren boven merken of het prijskaartje.

In Colombia zou het ongebruikelijk zijn om tweedehands kleding te dragen. Ik denk niet eens dat we veel van deze winkels hebben.

Bewaar het diner voor de tweede date

Hoewel Finnen vergelijkbare dating-apps zoals Hinge of Bumble gebruiken als anderen over de hele wereld, is een belangrijk verschil de manier waarop ze eerste dates benaderen. Ik werd al vroeg gewaarschuwd dat naar een leuk restaurant gaan op een eerste date als ‘te veel’ zou kunnen worden beschouwd.

In Colombia bestaat de eerste date echter meestal uit een lekker diner in een restaurant. Hier wordt aanbevolen om op de eerste date naar bars en cafés te gaan.

Lees het originele artikel Business insider.

Lees ook

Ik ben van Texas naar Spanje verhuisd. Daarom kan ik me niet voorstellen dat ik ooit nog eens naar de VS verhuis

Visited 1 times, 1 visit(s) today