Voormalig kapper, nu UX designer: zo heb ik het gedaan


Vroeger kapper, nu UX designer.  Dat verdient onze hoofdpersoon Radi*.

Vroeger kapper, nu UX designer. Dat verdient onze hoofdpersoon Radi*.
Getty Images / Thomas Barwick, NicoElNino/ Grafik: Dominik Schmitt

Radi (naam veranderd) was jarenlang kapster in diverse salons en verdiende zo’n 1000 euro per maand. Tijdens Corona wilde hij zelfstandige worden en bij hem thuis de haren van mensen knippen.

Radi* vertelde ons hoe hij van kapper uitgroeide tot UX-designer. Onze redacteur schreef zijn verhaal op. Om anonimiteitsredenen hebben we zijn naam geveranderingen.

Na school ben ik een opleiding tot microtechnoloog gaan volgen bij een groot bedrijf in Zuid-Duitsland. Maar ik besefte al snel dat dit niets voor mij was.

Tegelijkertijd opende er een kapper in ons huis, wat ik best gaaf vond. Dus daar heb ik gesolliciteerd. Ik werd aangenomen, gaf mijn opleiding op en werd kapster. Het eerste jaar ontving ik tussen de 300 en 400 euro per maand als scholingsvergoeding. Toen ik volledig getraind was, kreeg ik 1000 tot 1200 euro – plus een fooi.

Met 1000 euro kon hij ‘nauwelijks het hoofd boven water houden’

Voor dit lage salaris heb ik jarenlang als kapper gewerkt. Dit is eigenlijk standaard als je geen masterdiploma hebt, geen opleiding hebt gevolgd en niet in een super chique salon wordt aangenomen. Op mijn 28ste was dat echter niet meer genoeg voor mij. Want met de 1000 euro kon ik net het hoofd boven water houden. Eerlijk gezegd stond ik altijd in de roodstand. Zo laag dat ik nog tot 2027 geld kan terugbetalen.

Visited 1 times, 1 visit(s) today